Ga terug

Hoe gebruik ik kunststofverf en metaalverf?

11 augustus 2022

Pib-Gouda

Als je voor de eerste keer gaat klussen aan je woning en er moeten kunststof en metalen oppervlakten worden geschilderd vraag je jezelf misschien af wat je daarvoor nodig hebt. Om kunststof en metaal te schilderen heb je speciale kunststof- en metaalverf nodig. Voordat je de kunststof- en metaalverf kunt gebruiken moet je enkele voorbereidingen treffen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Het is aan te raden om kwalitatief goede spullen te gebruiken om het beste eindresultaat te krijgen.  

Waarom is het gebruiken van een goede primer belangrijk?  

Als je geen geschikte primer aanbrengt hecht de verf niet op de ondergrond en zal het loslaten. Zonde van de tijd die je erin hebt gestoken, want nu kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Voordat je kunt gaan schilderen moet je een goede multiprimer opbrengen. Goede primers zijn onder andere Sikkens Redox BL Multi Primer en Wijzonol Uni Primer. Verf de kunststof oppervlakten met de multiprimer en laat deze goed opdrogen. Je kunt ook kiezen voor een primer en aflak 1-pot zoals de Wijzonol Uni Coat. Met deze verf hoef je vooraf geen primer aan te brengen. Weet je niet goed welke primer geschikt is? Je kunt natuurlijk altijd advies vragen in de winkel. 

Hoe gebruik ik kunststofverf?  

Kunststofverf gebruiken is niet moeilijk. Als je een goede primer hebt gebruikt, hecht de kunststofverf zich goed aan de kunststofoppervlakte. Het is belangrijk dat je de juiste verf kiest om goed voorbereid aan de slag te gaan. Als je klaar bent met schilderen verwijder je het schilderstape. Dit geeft de verf de mogelijkheid om goed te drogen. Kunststof onderdelen hebben vaak veel te verduren van weersinvloeden. Je vindt kunststof bijvoorbeeld aan:  

  • Deuren 
  • Kozijnen 
  • Platen 
  • Ramen 

Wil je dat het kunststof een metaaleffect krijgt? De Avis Aqua Aluminiumlak Ral 9006 geeft een metaaleffect en het is op diverse ondergronden toepasbaar. Voordat je deze lakverf gaat gebruiken is het verstandig om de Avis Aqua Multi Primer te gebruiken. Deze is onder andere te verkrijgen in de kleuren zwart, rood, wit en grijs. Naast het gebruik van de juiste verf is het aan te raden om goede schildersbenodigdheden te gebruiken. Goed gereedschap zorgt voor een mooier en strakker eindresultaat. 

Hoe gebruik ik metaalverf?  

Om metaalverf te kunnen gebruiken moet je de volgende dingen doen:  

  • Eventuele roest dat op het metaal zit, verwijderen met een metaalborstel.  
  • Daarna moet je het metaal reinigen zodat het vet- en stofvrij wordt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Bolivia Super Ontvetter. Het ontvet sterk vervuilde oppervlakten maar tast het metaal, staal, aluminium en kunststof niet aan. 
  • Als je de oppervlakte hebt ontvet is het van belang om een goede metaalprimer te gebruiken. De primer zorgt ervoor dat de metaalverf beter blijft hechten. Bovendien krijg je een egaler eindresultaat. Er bestaan ook roestwerende primers die een extra beschermlaag bieden zoals de Sikkens Redox AK Primer
  • Na de primer kun je de gewenste verfkleur kiezen en gaan verven. Gebruik je liever één pot, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de Sigma Sigmetal Zinccoat Satin, dit is een zijdeglans primer en tegelijk een voor- en aflak.  

Je gebruikt metaalverf om roest te voorkomen. Doordat metaalverf in de meeste gevallen zinkfosfaat als bindmiddel gebruikt, wordt de ondergrond beschermd tegen invloeden van buitenaf. De beschermende laag in de verf voorkomt roest. Hammerite verkoopt diverse metaaleffect lakken waarbij een primer niet nodig is. De verf is geschikt voor alle metalen en beschermt tot twaalf jaar. De Hammerite metaalverf is in meer dan twintig kleuren te koop.

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in